• Hyppää ensisijaiseen valikkoon
  • Hyppää pääsisältöön

Voimavuodet

Vaikuttavaa valmennusta

  • Etusivu
  • Valmennukset
    • Tunne kehosi rasva
    • Oletko jo opiskelija? Kirjaudu tästä
  • Tutustu meihin
    • Satu Riihelä
  • Ota yhteyttä
  • Info
    • Yleiset toimitusehdot
    • Tietosuojalupaus
    • Tilaa uutiskirje
    • Kauppa
    • Miksi laihduttaminen kannattaa lopettaa: Tilaa maksuton kirjanen
    • Oletko jo opiskelija? Kirjaudu tästä
  • Blogi
  • Oma tili

11.1.2020 by [post_author_posts_link_outside_loop]

ikään liittyvät uskomukset

Ikään liittyvät uskomukset – vapauta kahleesi ja elä itsesi näköistä elämää

Ikään ja ikääntymiseen liittyvät uskomukset ovat yksi merkittävimmistä asioista, jotka estävät sinua voimasta hyvin ja elämästä omannäköistäsi elämää iän karttuessa. Eikä tämä suinkaan tarkoita vain vanhuksia, vaan rajoittavat ajattelumallit ovat voimissaan jo keski-ikäisillä – tai pahimmillaan jo aikaisemminkin.

Itse esimerkiksi muistan nuoruudestani ystäviä, jotka eivät voineet pitää välivuotta lukion ja yliopiston välillä, koska elämä olisi ehtinyt mennä hukkaan ja urakehitys olisi viivästynyt. Tässä kirjoituksessa kuitenkin keskityn ajatusmalleihin, jotka vaikuttavat erityisesti keski-ikäisten ja sitä vanhempien elämässä – tosin näiden uskomusten siemenet on usein kylvetty jo lapsuudessa.

KOLLEKTIIVISET IKÄUSKOMUKSET

Meillä on paljon kollektiivisia uskomuksia siitä, mitä tiettyyn ikävaiheeseen kuuluu ja millainen käyttäytyminen on sopivaa.

Ajatellaan esimerkiksi, etteivät keski-ikäiset enää opi töissä uusia asioita tai että opiskelu ei enää kannata – vanhemmista puhumattakaan. (Aivotutkimus on todistanut tämän uskomuksen vääräksi.)

Ajatellaan myös, että monet ikääntymiseen yhdistetyt vaivat ovat väistämättömiä, kuten korkea verenpaine, muistiongelmat, heikko lihasvoima ja väsyminen. Nämäkin ajatukset tiedämme virheellisiksi. Erittäin paljon on sinusta itsestäsi kiinni, millaiseksi ikääntymisesi muodostuu. (Toki jokaisen elämä joskus päättyy, enkä puhu nyt elämän viimeisistä hetkistä.)

Millaisia yleisesti totena pidettyjä ajatuksia sinulle tulee mieleen ikääntymisestä? Kuvittele eteesi 80-vuotias ihminen. Millaista elämää hän elää?

Voiko 80-vuotiaana löytää uuden kumppanin ja mennä naimisiin? Onko ryhdin pakko painua kumaraan ja kävelyn vaikeutua? Voiko 80-vuotiaana aloittaa väitöskirjan tekemisen? Voisivatko kaikki olla yli 90-vuotiaina yhtä aktiivisia kuin esimerkiksi Aira Samulin?

Miten ikään liittyvät uskomukset vaikuttavat sinun elämääsi?

MITÄ AJATUKSIA SEURAAVA LAUSE HERÄTTÄÄ SINUSSA?

”90-vuotiaana voin aloittaa harjoittelun / jatkaa harjoittelua kuntosalilla.”

Voisiko tämä olla totta sinun elämässäsi? Jos ei, miksi?

Mikä sinua estäisi harjoittelemasta kuntosalilla 90-vuotiaana?

Mitä pitäisi tapahtua, että sinä voisit aloittaa kuntosaliharjoittelun 90-vuotiaana?

Pohdi hetki asiaa. Tunnistitko 90-vuotiaan itsesi elämään liittyviä ajattelumalleja ja uskomuksia?

Entä jos ”90-vuotiaana voin aloittaa harjoittelun / jatkaa harjoittelua kuntosalilla” olisi sinulle totta? Miten ajatus vaikuttaisi käyttäytymiseesi sen ikäisenä kuin nyt olet?

Jos uskomukset ovat sinulle vieras asia etkä ole ajatellut, mitä ajattelet ja miksi niin ajattelet, kysymykset saattoivat tuntua sinusta hankalilta, ehkä hulluiltakin.

OPAS USKOMUSTEN MAAILMAAN

Jaana Hautalalta ilmestyi 2019 mainio kirja uskomuksista: Rohkeiden aikuisten kirja. Vapaudu uskomusten kahleista. Kirjan lukemista suosittelen jokaiselle, sillä uskomukset vaikuttavat perustavanlaatuisesti meidän jokaisen elämään – myös muuten kuin ikääntymisen osalta.

Uskomukset saattavat kahlita sinut ja estää sinua elämästä parasta mahdollista elämääsi. Et ehkä näe mahdollisuuksiasi tai et pidä itseäsi arvokkaana. Ehkä haet jatkuvasti hyväksyntää suorittamisella ja täydellisyyteen pyrkimisellä.

Positiiviset uskomukset toisaalta kannustavat sinua omalla polullasi. Kun uskot mahdollisuuksiisi, alat tehdä valintoja, jotka vievät sinua kohti unelmiasi. Uskot osaavasi. Uskot riittäväsi. Uskot, että voit.

Jaana Hautalan kirja on helposti lähestyttävä ja käytännönläheinen opas uskomusten maailmaan. Teoksessa teoria, tutkimustieto ja kokemukset yhdistyvät mukaansa tempaavalla tavalla. Oivalluttavat harjoitukset auttavat sinua tutustumaan omiin uskomuksiisi. Pääset myös tutustumaan muiden ihmisten tarinoihin siitä, miten uskomukset ovat vaikuttaneet heidän elämässään, ja kirjoittaja avaa myös omaa kehityspolkuaan.

Rohkeiden aikuisten kirja on oivallinen käsikirja ja muistutus myös jokaiselle kouluttajalle, opettajalle ja valmentajalle. Juuri viime viikolla keskustelin asiakkaan kanssa liikuntaan liittyvistä negatiivisista uskomuksista, jotka periytyvät itsensä huonoksi tuntemisen ja häpeän kokemuksista koulun liikuntatunneilla – ja nämä vaikuttavat edelleen yli 60 vuoden jälkeen. Sanoillamme ja asenteillamme voi olla mahtava vaikutus myös toisten elämään – hyvässä ja pahassa.

Uskomuksista tulee ajatuksia. Ajatuksista tulee sanoja. Sanoista tulee tekoja. Teoista tulee tapoja. Tavoista tulee arvoja. Arvoista tulee kohtalo.

– Mahatma Gandhi

Uskomuksistamme muodostuu kerroksia, joista alimmat lymyilevät syvällä tiedostamattomassa mielessämme. Omiin uskomuksiin tutustuminen onkin elämän mittainen matka.

Jaana Hautala listaa Rohkeiden aikuisten kirjassa Robert Diltsiin tukeutuen, mitä kaikkea uskomukset voivat elämässämme määritellä (esimerkit ovat omiani):

Uskomukset ovat päätöksiä asioiden syy- ja seuraussuhteista

Esimerkki: Koska olen näin vanha, en voi enää aloittaa kuntosaliharjoittelua.

Uskomukset ovat päätöksiä siitä, mitä asiat tarkoittavat meille.

Esimerkki: Meidän suvussamme on kaikilla sydäntauti, joten minäkin varmaan kohta sairastun.

Uskomukset ovat päätöksiä rajoistamme ja mahdollisuuksistamme.

Esimerkki: En pysty keski-ikäisenä löytämään uutta työpaikkaa.

Uskomukset ovat käsityksiä siitä, mitä elämässä pitää ja täytyy.

Esimerkki: Minun on vanhana pakko säästää rahat perinnöksi lapsilleni enkä voi käyttää niitä omaan hyvinvointiini.

Uskomukset ovat yleistyksiä.

Esimerkki: Liikunnan harrastaminen on vaikeaa ikääntyneille ihmisille.

Uskomukset ovat tiedon korvikkeena.

Esimerkki: Uskon, ettei kuntosaliharjoittelu ole hyväksi 80-vuotiaalle. (Tieto: Kyllä on.)

UUSI SINÄ

Sinä voit muuttaa uskomuksesi. Voit luoda itsellesi uudenlaisen tulevaisuuden – ja myös menneisyyden. Uudenlaisen tulevaisuuden luominen edellyttää uudenlaista tunnetilaa. Mielikuvaharjoittelu on tässä vahva apuväline.

Kuvittele mielessäsi hyvinvoiva sinä 80-vuotiaana. Millainen polku on tuohon päivään johtanut? Oivallinen opas matkallesi on Rohkeiden aikuisten kirja.

Voimavuodet-valmennuksissa sekä OmaGeronomin palveluissa olemme kumppaneitasi matkallasi uskomusviidakossa kohti kestävää hyvinvointia. Ikään liittyvät uskomukset – puretaan yhdessä kahleet ja luodaan hyvinvointia tukevia uskomuksia.

kirjoittanut Satu Riihelä

ps. Tämä ei ole Rohkeiden aikuisten kirjan maksettu mainos, vaan olen itse ostanut kirjan. Läpinäkyvyyden vuoksi kerron, että olen ollut vuosia sitten Jaana Hautalan NLP-kurssilla, mutta se ei vaikuta arviooni kirjasta.

HUOM! Jouduimme sulkemaan tämän artikkelin kommentoinnin, koska se joutui roskapostihyökkäyksen uhriksi. Voit lähettää kommenttisi yhteydenottolomakkeella.

Kategoriassa: HYVINVOINTI, KIRJAT, LIIKUNTA Avainsanoilla: ajatusmallit, henkinen kasvu, hyvinvointi, uskomukset

Haku

Uusimmat artikkelit

  • Nopeutta ja ketteryyttä treenitikkailta
  • Suoritatko hyvinvointia?
  • Kenellä on vastuu sinun hyvinvoinnistasi?

Arkistot

Avainsanat

antioksidantit elinvoima elämänlaatu ennaltaehkäisy henkinen kasvu hyvinvointi ikäinstituutti inklusiivinen kaatuminen kaatumisenpelko kansalaisuus kasvisravinto kasvisruoka kirja-arvostelut koulutus kuolleisuus lihasvoima liikkumiskyky marjat mittaus muistisairaudet muistiystävällinen pannukakku puolukka puristusvoima ravinto ravitsemussuositukset ruokaohjeet senioriliikunta syöpä syöpähoidot syöpätutkimus tasapaino tasapainoharjoittelu terveydenedistäminen terveysvaikutukset tiede toimintakyky tutkimustulokset vapaaehtoistyö vegaani vertaisohjaaja vertaisveturi voimaharjoittelu yhdenvertaisuus
  • Yleiset toimitusehdot
  • Tietosuojalupaus
  • Ota yhteyttä
  • Tilaa uutiskirje
  • Valmennukset

Copyright © 2020 Kohto Oy