Puolukka vähentää lihomista ja päihittää matala-asteisen tulehduksen
Mustikkaa on hehkutettu jo pitkään. Nyt puolukkakin on nostettu sen rinnalle supermarjana. Tampereen yliopiston tutkimuksissa on paljastunut, että puolukka vähentää lihomista ja päihittää matala-asteisen tulehduksen lihavuusmallissa – noh, hiirten elimistössä.
Tampereen yliopiston tutkimusryhmä syötti hiirille huonoa länsimaista ravintoa (rasvaa 46 %) vastaavaa rehua. Kyseinen dieetti aiheutti hiirille metabolista oireyhtymää vastaavan tilan, jossa paino ja kolesterolitaso nousevat, maksa rasvoittuu ja kehittyy diabetesta. Tällöin elimistöön kehittyy matala-asteinen tulehdus, joka aiheuttaa monet lihavuuden liitännäissairauksista.
PUOLUKKA EHKÄISEE LIHAVUUTTA JA MATALA-ASTEISTA TULEHDUSTA
Kun rasvaista ruokaa syöneiden hiirten ravintoon lisättiin tavallista kaupoissakin myytävää puolukkajauhetta, niiden paino nousi 26 % vähemmän kuin pelkkää rasvaista ruokaa syöneiden hiirten. Vaarallista sisäelinrasvaa kertyi 25 % vähemmän.
Puolukka esti myös kolesteroli- ja glukoositasojen nousun, ja sillä oli suotuisa vaikutus insuliiniin ja veren rasva-arvoihin. Erityisesti puolukka ehkäisi matala-asteista tulehdusta.
JATKOTUTKIMUKSIA IHMISILLÄ
Vielä ei täysin tiedetä, miksi puolukka vähentää lihomista ja edistää terveyttä. Se onkin jatkotutkimusten aiheena. Tulevaisuudessa myös ihmiset pääsevät tutkimuskohteiksi.
MARJAT KIINNOSTAVAT TUTKIJOITA
Marjojen terveysvaikutuksia on tutkittu jo pitkään ja syytä onkin, sillä niillä on havaittu olevan monenlaisia terveysvaikutuksia. Marjat ovat erittäin ravintoainetiheitä ja sisältävät runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Energiaa niissä on niukasti.
Marjojen monet terveysvaikutukset perustuvat niiden polyfenoleihin, kuten antosyaaneihin. Marjojen antosyaanipitoisuus paljastuu niiden väristä: mitä tummempi väri, sitä enemmän antosyaaneja.
Esimerkkinä marjojen terveysvaikutuksista, antosyaanien saannille on viime vuosina löydetty laajoissa väestötutkimuksissa yhteyksiä mm. sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen, verisuonten toimintaan ja verenpaineeseen, insuliiniherkkyyteen ja matala-asteiseen tulehdukseen, ikääntymiseen liittyvään keuhkojen toiminnan heikkenemiseen, painonhallintaan, kehon rasvan määrään ja jakautumiseen, kognitiiviseen toimintakykyyn sekä terveyteen ja hyvinvointiin vanhuudessa. Lue tarkemmin oheisesta tutkimuskoosteesta.
Jostain syystä me suomalaiset kuitenkin syömme paljon enemmän tuontihedelmiä kuin kotimaisia marjoja, jotka päihittävät ravitsemuksellisesti tuontihedelmät. Miksi näin?
SYÖ PUOLUKKAA!
Selvää kuitenkin on, että puolukoita kannattaa syödä – eikä pelkästään hillona tai vispipuurona, vaan mieluusti ilman lisättyä sokeria.
Itse lisään pakastettuja puolukoita joka-aamuiseen marja-annokseeni (yhteensä n. 150 g), jonka nautin pähkinöiden kanssa. Kyllä, aivan sellaisenaan lautasellisen marjoja, johon on sekoitettu kourallinen pähkinöitä. Sopii puolukka mainiosti myös tähän pannukakkuun marja-aronian sijaan. Siinä kaksi ruoka-ainetta, joiden terveellisyydestä kaikki eri ravitsemuskoulukunnat lienevät yhtä mieltä: marjat ja pähkinät.
Kirjoittanut Satu Riihelä
Vastaa