Linssi-kasviswokki pelastaa kasvissyöjän arjen
Alkuun tunnustus: en laittaisi ruokaa, jollei olisi pakko. Miksi sitten laitan? Koska se on ainoa tapa saada täysipainoisia ja terveyttä edistäviä aterioita. No, lähes ainoa, mutta joka päivä ei ehdi lounaalle Hummus Houseen – yksi harvoista ravintoloista täällä Espoossa, jossa saan koottua lounasannoksen monipuolisilla kasviksilla ilman pakkoriisiä tai pakkoperunaa. Ja ne maut!
Kotikokkauksesta selviydyn useimmiten tätä linssi-kasviswokkia varioimalla. Helppoa ja terveellistä kasvisruokaa – siihen voi tiivistää oman kokkausideologiani.
Kaupan einekset voitte unohtaa – myös ne vegaaniset, sillä samaa prosessoitua möhnää ne ovat kuin muutkin einekset. Prosessoidun ja siten vältettävän ruoan kategoriaan kuuluvat myös kaikki vegaaniset lihankorvikkeet, joiden kultakautta nyt ruokateollisuudessa eletään.
Kasvissyöjän (vegaanin) proteiinin perusta ovat palkokasvit sekä siemenet ja pähkinät. Eivätkä muutkaan kasvikunnan tuotteet proteiinittomia ole, toisin kuin usein luullaan.
KAIKKEA KASVISWOKKIIN
Tähän wokkiin voit upottaa kaikki kasvikset, joita kaapistasi löytyy. Hiukan nahistuneetkin sopivat mainiosti sekaan. Koska siis en pidä kokkaamisesta, sen täytyy olla yksinkertaista. En viitsi nyhrätä mitään turhaa, ja usein mutkat voikin oikoa.
Wokin lisukkeeksi sopivat mainiosti paahdetut bataatit tai höyrytetty parsakaali, mutta maistuu se sellaisenaankin.
Itse täytän wokin aina äärimmilleen eli mitoitan kasvikset sen mukaan, mitä wokkiin mahtuu. Jämät voi mainiosti pakastaa (jos teillä ei asu 16-vuotiasta poikaa, joka syö jääkaapista seinätkin…).
Sama mittakaava koskee bataattia ja parsakaalia – niin paljon kuin pellille tai höyrykattilaan mahtuu.
Myös linssejä keitän koko pakkauksen kerralla. Ne, jotka eivät mahdu wokkiin, voi pakastaa kypsinä.
Tämä on hyvin mukautuva ja joustava resepti. Ota siis ohjeen määrät viitteellisinä.
LINSSI-KASVISWOKIN RESEPTI
Ainekset
3 rkl oliiviöljyä
4 porkkanaa
1 punasipuli
300 g pakastettua pinaattia sulatettuna
1 dl siemeniä (esim. seesami, auringonkukka, kurpitsa)
2 purkkia tomaattimurskaa
3 paprikaa
1 sitruunan mehu
paljon valkosipulia
muutaman sentin pätkä tuoretta kurkumaa ja inkivääriä (tai molempia 2 rkl jauheena)
chiliä
mustapippuria
2 rkl maustesekoitusta (oma suosikkini on ras el hanout)
pussi tai paketti kuivia vihreitä linssejä
(bataattia)
(parsakaalia)
(yrttejä)
(+ muut vihannekset, joita kaapistasi löytyy)
TEE NÄIN:
Paahdetut bataatit
Kuori ja pilko bataatit.
Pyörittele palat öljyssä.
Laita uunipellille.
Paista uunissa 200 asteessa (kiertoilma) noin 30–40 min palojen koosta riippuen. (Aloita paistaminen samaan aikaan kuin linssien keittäminen.)
Linssi-kasviswokki
Laita linssit kattilaan kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaan (n. 30 min).
Lorauta isoon wokkiin oliiviöljyä.
Höyhennä sekaan valkosipuli ja sipuli. (Vinkki: jos et halua, että ruoka maistuu pelkältä valkosipulilta, pilko se, älä purista.)
Raasta wokkiin inkivääri ja kurkuma (tai lisää jauheet).
Pilko porkkanat ja paprikat ja lisää wokkiin.
Lisää mausteet ja siemenet.
Paistele seosta hetki. Lisää hiukan vettä, ettei ruskistu.
Lisää tomaattimurska ja anna porista noin vartti.
Purista sekaan sitruunan mehu.
Lisää sulatettu pinaatti ja osa valutetuista kypsistä linsseistä.
Sekoittele hetki.
Jos kaapissa sattui olemaan tuoreita yrttejä, silppua sekaan.
Vinkki: jos sattumalta heitit sekaan liikaa mausteita/chiliä, lorauta joukkoon jotain kasvikermaa makua pyöristämään. Ja voi sitä toki muutenkin kokeilla.
Nautiskele sellaisenaan tai bataattien ja/tai parsakaalin kanssa.
Kirjoittanut ja kokannut Satu Riihelä
Vastaa